Ce este Inbound Marketing si Outbound Marketing Strategy

ce inseamna inbound outbound marketing

Inainte de a face orice fel de marketing e important sa stii ce inseamna inbound marketing si ce inseamna outbound marketing. Pentru a intelege mai bine o sa le comparam la final cu metodele traditionale de marketing.

Stiind asta vei intelege mai bine cum sa iti formulezi strategie de marketing digital potrivita pentru afacerea ta si nevoile tale.

Ce Inseamna Inbound Marketing

Pe scurt, Inbound Marketing se refera la a promova si prezenta produsul tau in locul si momentul cand clientii cauta activ ceea ce tu vinzi. Aceasta strategie are in general o rata buna de recuperare a investieiei deoarece vinzi ceva cuiva caruia are intentia sa cumpere dinainte sa stie ca tu vinzi ceea ce cauta.

Scopul strategiilor de inbound marketing e de a atrage prospecte care deja sunt constienti de problema lor si cauta intentionat sa-si rezolve problema.

Ce Inseamna Outbound Marketing

Spre deosebire de Inbound Marketing unde mesajul e directionat catre o audienta specifica, in outbound marketing mesajul e trimis la o audienta cat mai larga indiferent daca ei cauta sau nu in mod activ ceea ce tu oferi.

Scopul din spatele strategiei de tip outbound marketing nu e axat pe vanzare directa. Scopul la outbound marketing e acela de a crea interes si a face publicul constient de brandul, produsul sau serviciul care il oferi.

Inbound Marketing vs. Outbound Marketing

Spre exemplu, sa zicem ca ma duc la cinema iar pe drum sunt abordat de un reprezentant de la un brand nou de parfume care vrea sa imi vanda un parfum. Insa din pacate intentia mea in acel moment este de ajunge la film.

Eu nu voi cumpara acel parfum insa putem zice ca sunt acum constient ca exista un brand nou de la care pot cumpara in viitor.

Acesta este un exemplu de outbound marketing – Nu eram interesat sa imi rezolv problema de a achizitiona un parfum nou asa ca nu am cumparat. Insa sunt ceva mai constient ca exista un brand nou de parfumuri si prin urmare o sansa mica de a cumpara acel parfum candva in viitor.

Insa daca tocmai mi s-a teminat parfumul trebuie sa imi cumpar unul nou, eu stiu deja unde sa ma duc. Ma duc la magazinul de parfume sa imi rezolv aceasta problema. Magazinul de parfumuri fiind in acest caz exact acolo unde eu ma asptet sa fie ca sa imi rezolv problema.

Aceste este un exemplu de Inbound Marketing – Rezolvarea problemei mele era acolo unde eu am cautat si ma asteptam sa o gasesc.

In concluzie, Inbound Marketing e bazat pe intentia prospectului, tu oferi ceea ce prospectul cauta deja in mod intentionat. Outbound Marketing e despre a incerca sa vinzi la cat mai multe prospecte indiferent daca acestea cauta sau nu ceea ce tu oferi.

Pentru o mai buna intelegere asupra acestor doua strategii de marketing haideti sa vedem cateva metode si canale de promovare specifice fiecaruia dintre ele.

Exemple de canale de promovare Inbound Marketing

  • Pay per Click (PPC) – utilizat frecvent pentru a afisa reclame pe pagina Google declansate de termeni si fraze cautari care de obicei au intentie de cumparare in spatele lor, precum ‘servicii marketing pentru afaceri mici‘, sau ‘servicii web design ieftine‘.
  • Content Marketing – un important canal de promovare cu potentialul de a crea reputatie si afinitate cu audienta ta. Ideea in acest caz e de a produce continut educational, distractiv si interesant care va crea emotie pozitiva si incredere in brandul tau.
  • Email Marketing – un alt canal de promovare care poate fi considerat de tip Inbound marketing. Trimiterea de e-mailuri cu promotii, reduceri sau oferte exclusive incurajeaza abonatii sa revina pe site-ul tau sa cumpere din nou de la tine.

Exemple de canale promovare Outbound Marketing

  • Optimizarea site-ului propriu poate fi considerata un canal de promovare de tip Outbound Marketing intrucat scopul e de a crea o emotie pozitiva despre site-ul tau prin creare unui site rapid, frumos vizual si interesant.
  • Marketing pe retelele de socializare – acest canal de promovare poate fi folosit si pentru strategie de Inbound Marketing cat si pentru Outbound Marketing. Spre exemplu poti rula reclame pe Facebook ca sa atragi persoane spre pagina de facebook a companiei (Outbound Marketing). Iar apoi postezi oferte exclusive sau continut de calitate pe pagina de facebook ca strategie de Inbound Marketing.
  • Display Advertising si Reclame Video – acesta e cel mai concret exemplu de outbound marketing intrucat se refera la cunoscutele reclame precum afisate pe site-uri sau reclamele de pe youtube.

Un aspect relevant cand vine vorba de inbound si outbound marketing e sa intelegem relatia lor in raport cu metode traditionale de marketing.

Ce este Marketing-ul Traditional

Marketing-ul traditional este un tip de marketing exclusiv de tipul outbound marketing. Asta pentru ca reclamele precum reclamele de la TV, la radio sau panouri publicitarile din aer liber nu pot fi directionate la o anumita audienta specifica precum ai putea face in mediul online.

Multe dintre canalele de promovare online ofera optiuni specifice de alegere a audientei precum varsta, sexul, interese personale, si alte date de comportament online precum actiunile pe care le iau vizitatorii pe site-ul propriu.

Insa folosind canalalele traditionale de marketing pur si simplu arunci mesajul reclamei catre o audienta cat mai larga intrucat un post de televiziune sau un post de radio nu au mijloace directe de a masura date despre audienta sa.

Spun mijloace directe deoarece o reclama in timpul unui program TV se poate folosi indirect de mediul online ca sa afle mai multe despre audienta lor din fata televizorului.

Daca spre exemplu postul TV promoveaza o oferta irezistibila la un produs care necesita accesarea unui link mentionat in timpul programului TV, cei care acceseaza acel link va oferi un mic segenet de date agregate despre audienta lor din fata televizorului folosind mijloace digitale de analiza a audientei.

Promovare Online vs. Promovare Traditionala

In comparatie cu reclamele online, cele traditionale au cateva dezavantaje printre care si o rata mai proasta de recupereare a investiei. Insa aici sunt si nuante sau exceptii in care cele traditionale pot fi mai profitabile decat cele online.

Acestea sunt cateva aspecte negative ale metodelor traditionale de promovare in comparatie cu cele online, mai ales cele de de tip inbound marketing.

  1. Nu poti aduna date despre audienta ta intrucat un panou publicitar nu poate urmari reactiile de la trecatorii care intampina acea reclama. Insa in mediul online o reclama pe un site ofera date precum numarul de click-uri, rata de conversie si alte date precum ce au facut acei utlizatori dupa ce au ajuns pe siteul tau in urma accesarii reclamei, inclusiv date precum varsta, sexul, etc.
  2. Nu pot fi directionate catre o audienta specifica – o reclama la TV nu o poti ajusta sa fie rulata doar anumitor persoane. O reclama la TV sau radio este mereu rulata tutoror celor care vizioneaza sau asculta in acel moment. In schimb in mediul online precum reclame pe Facebook poti alege destul de specific persoanlor carora sa le fi afisate pe ecran reclamele tale.
  3. O rata mai mica de recuperare a investiei intrucat reclama e distribuita unei audiente cat mai largi, iar asta inseamna ca vor fi multe persoane care pur si simplu nu ai nici o legatura cu produsul sau serviciul tau. Reclamele online care pot fi directionate catre segemente de audienta specifice au o rata de recupereare a investiei mai buna.
Concluzie

Asadar, acestea au fost cateva aspecte legate de inbound si outbound marketing raportate la metodele traditionale de marketing si promovare.

In cele din urma nu exista un raspuns concret cu privre la care abordare e mai buna pentru afacerea ta. In functie de industrie, buget, si punctul in care te afla afacerea ta, anumite strategii de promovare vor fi mai potrivite in cazul tau.

Daca esti un brand precum Nike nu vei avea nevoie neaparat sa face reclame pentru segmente specifice de audienta. O strategie axata pe Outbound Marketing care are scopul de a re-improspata brand awareness despre Nike ar fi una potrivita.

Insa daca esti o afacere mica la inceput de drum care vinde produse fizice, atunci o strategie axata pe inbound marketing cu ceva buget investit si in outbound marketing ar fi aici ceva favorabil.

Alt exemplu unde ai putea folosi doar inbound marketing precum reclamele de pe Google ar fi cand oferi servicii de urgenta precum servicii de instalatii si gaze, sau servicii de tractare auto, etc. Adica daca cuiva ii moare motorul pe autostrada sau i s-a stricat instalatia si i se face inundatie in casa e mult mai probabil sa caute pe Google sa isi rezolve problema accsand primele rezulate din Google.


Personal, eu cred in strategiile de inbound marketing, mai ales cea in care faci content marketing. Marketing-ul de continut are scopul de a ajuta publicul prin distribuirea de continut fara intentia directa de a vinde ci cu intentia de a educa sau oferi ceva pozitiv catre public.

Astfel vei crea o imagine pozitiva in mintea audientei si orice vei avea de vandut si promovat ai sanse mai mari ca brandul tau sa fie deja vazut ca unul de incredere in comparatie cu competitia ta.

Pregatit sa fii THE ONE!

Daca ai nevoie de un site nou sau servicii SEO apasa pe buton si mergi mai depate in directia succesului tau!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
STARTONE.RO Be The One - logo

Alege directia in care dam START

Un site nou?

Servicii SEO?

Creare Website

iconita serviciu realizare site wordpress

Servicii SEO Lunare

iconita servicii SEO Iasi Romania
logo agentie digitala servicii SEO si creare site-uri WordPress - STARTONE.RO

Consultatie gratuita 

creare site wordpress

1. Date de Contact
2. Informatii despre noul site
3. Alte informatii
logo agentie digitala servicii SEO si creare site-uri WordPress - STARTONE.RO

PROGRAMEAZA
CONSULTATIE SEO GRATUITA

1. Date de Contact
2. Informatii despre site-ul tau
3. Alte informatii